KALASTUS

Yhtenäislupa-alueet

Yhtenäislupa viehekalastusta ja vetouistelua varten on kalatalousalueen toiminnan parhaiten näkyvä tulos. Luvan piirissä on lähes koko Längelmävesi Rönnistä etelään sekä Juupajoen järvet.

Längelmäveden kalatalousalueen yhtenäislupa oikeuttaa viehekalastukseen ja täkyongintaan yhtenäislupa-alueella. Lupatyyppejä on useita eri käyttäjäryhmien tarpeisiin. Lisäksi Vesijärvellä on oma yhtenäislupa-alueensa, jota hallinnoi ja ylläpitää Vesijärven kalastushoitoyhdistys.

Lupa-alueen kartta

Yhtenäislupa-alue Längelmävedellä

Längelmäveden kalatalousalueen yhtenäisluvan hinnat ja lupaehdot 2024

Vesijärven yhtenäislupa-alue

Luvanmyyntipisteet kaudella 2024

Data Group Orivesi, Orivesi

Säynäniemen leirintäalue, Orivesi

Pirkanmaan kalapassin verkkokauppa (myös Vesijärven yhtenäislupa)

Edellämainittujen luvanmyyntipisteiden lisäksi lupa on mahdollista hankkia kaikista kalapassia myyvistä luvanmyyntipisteistä.

Kilpailuluvat

Viehekalastuskilpailuita varten kalatalousalue myy erillistä kilpailulupaa. Kilpailun järjestäjä maksaa kilpailuvat osallistuneiden venekuntien mukaan kilpailun jälkeen ja luvan hinta on 5 € per venekunta. Luvat maksetaan Längelmäveden kalatalousalueen pankkitilille FI60 5104 0040 0306 07. Järjestettävästä kilpailusta on ilmoitettava etukäteen kalatalousalueelle ja kilpailussa on noudatettava yhtenäisluvan lupaehtoja. Kilpailun säännöt voivat olla lupaehtoja tiukemmat esimerkiksi alamittojen osalta. Vesijärvellä kilpailuluvat myy Vesijärven kalastushoitoyhdistys.

Veneenlaskuluiskat

Längelmävedellä ja Vesijärvellä sijaitsevat veneenlaskuluiskat löydät Kuhamaa.fi sivustolle kootusta pavelusta.

Längelmäveden laskuluiskat 

Vesijärven laskuluiskat

 

Kalastusrajoitus.fi

Suomessa on laajat yleiskalastusoikeudet ja hyvät kalastusmahdollisuudet. Yleiskalastusoikeuksia ovat kalastonhoitomaksun oikeuttama viehekalastus yhdellä vavalla ja vieheellä sekä maksuttomat onginta, pilkintä ja silakan litkaus. Osassa vesistä kalastusta on kuitenkin rajoitettu. Kalastusrajoituspalvelusta löytyy tietoa, mitkä alueet ovat yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella. Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla. Viranomainen on merkinnyt palveluun nykytiedon pohjalta vaelluskalavesistöt. Palvelusta löytyvät myös luonnonsuojelulain mukaiset kalastuskieltoalueet, vaelluskalavesistöjen muut kalastusrajoitukset ja ELY-keskusten uuden kalastuslain mukaiset kalastusta rajoittavat päätökset.
Kalastusrajoituspalvelusta vastaa maa- ja metsätalousministeriö yhdessä ELY-keskusten kanssa. Tiedot rajoituksista päivitetään palveluun arkipäivisin.
Linkki: https://kalastusrajoitus.fi

Kalastonhoitomaksu

Kalastonhoitomaksu on monelle kalastajalle olennaisin kalastuslupa. Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä, pyydyskalastaa tai ravustaa. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä, he ovat vapautettu kalastonhoitomaksusta. Maksamisen tarpeen määrittää kalastajan syntymäpäivä, ei syntymävuosi. Onkimiseen, pilkkimiseen ja silakanlitkaamiseen ei tarvita kalastuslupia, vaan ne kuuluvat yleiskalastusoikeuksiin.
Kalastonhoitomaksulla voit kalastaa yhdellä vavalla suuressa osassa maata, mutta ei kaikilla vesillä: rajoituksia on rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa vapaa-ajan kalastukseen myös Suomen talousvyöhykkeellä ja valtion yleisellä vesialueella meressä. Verkkopalvelusta Kalastusrajoitus.fi voi tarkistaa karttapohjalta kalastuskiellot sekä -rajoitukset koko Suomen laajuisesti.
Lisätietoa ahven.netistä osoitteesta: https://ahven.net/kalastus/luvat-ja-maksut/kalastonhoitomaksu/